Ander geld op WIN Werk(t) Festival

Hoe zie jij de toekomst van jouw werk en werken in het algemeen? Het WIN Werk(t) Festival op 21 maart was een proeftuin om antwoord op deze vraag te vinden.

STRO-medewerker Jan Langedijk presenteerde Circuit Nederland met een simulatie / spel van betalingen in ‘ander geld’.

Jaap Luikenaar interviewde STRO-medewerker Gerben Nap over een ander soort geld, ofwel circulair geld.

Gerben Nap

“Geldzaken zijn privé, dus dat was vroeger bij ons thuis nooit een gespreksonderwerp. ‘Praten over geld is zo burgerlijk’, leerde ik later en ’Geld speelt geen rol’, zei ook Olie B. Bommel. Een heer van stand. Ja, binnen de adelstand is praten over geld een nog groter taboe dan dat je het over seks hebt.

Logisch, de adel beschikt nauwelijks over liquide middelen, want – om Quote te citeren – die heeft zijn kapitaal in landgoederen en paarden zitten en in Hollandse Meesters aan de muur. Tijdens het WIN Werk(t) Festival op 21 maart is geld daarentegen wèl een gespreksthema. Althans: een ander soort geld, ofwel circulair geld. De deelnemers gaan via een interactief geldspel met circulair geld aan de slag en creëren zelf waarde.

Ander geld?
Ja, want hoewel de doorsnee portemonnee gewoon euro’s bevat, is in ons land ook al Alkmaars, Gronings en Zwols geld in omloop. Lokaal geld als complementair geldsysteem voor de euro.  Buiten de bestaande banken om. Niet louter om het geld, maar om de lokale economie te versterken – en in het bijzonder het MKB en ZZP-ers.  Want door geld (vaker) binnen de grenzen van een gemeente of regio uit te geven, zorg je ervoor dat juist lokale ondernemers een hogere omzet hebben. En dus meer uit kunnen geven.”

Kijk ook op www.circuitnederland.nl óf, voor de software, op www.cyclos.org

Voor het complete interview (blog) klik hier.