Bristol lanceert als eerste Social Trade krediet

De Bristol Pound is de eerste lokale stadsmunt van Groot-Brittannië. Het is tevens de eerste lokale munt waar elektronische rekeningen worden beheerd door een gereguleerde financiële organisatie. En tenslotte is de Bristol Pound ook de eerste munt waarmee je een aantal lokale belastingen kunt betalen en met bus en trein kunt reizen. Zie ook http://bristolpound.org.

De gemeente Bristol zet stevig in op een @nder soort geld. Ze heeft de intentie om voor 200.000 Britse Ponden garant te staan voor Bristol Prospects, nieuwe rentevrije kredieten. Bovendien accepteert Bristol het lokale geld als betaling voor de belastingen. Dat is in Engeland belangrijker dan in Nederland, omdat daar tegenwoordig bijna een derde van alle belastingbetalingen via de gemeentes geïnd wordt. Het Bristol initiatief richt zich op de één miljoen inwoners van Bristol en omstreken. Het project is in de eerste plaats bijzonder vanwege het team. Er is daar een groep mensen die bevlogenheid, en betrokkenheid bij Bristol combineert met interesse in geldvernieuwing en met een hoge mate van professionaliteit. Daarnaast speelt de burgemeester, George Ferguson, een belangrijke rol. De dag na zijn verkiezing kondigde hij aan dat hij zijn hele salaris in Bristol Pounds te willen ontvangen. Tot slot is er ook nog de Bristol Credit Union, Een lokale financiële instelling, die enthousiast meedoet. Ook hier doet goed voorbeeld volgen: inmiddels hebben tal van andere Britse gemeentes zich aangemeld om ook zo’n regionaal-geldprogramma in te voeren. Het mooie is dat de Cyclos-software die gebruikt wordt de mogelijkheid geeft de verschillende steden met elkaar samen te laten werken, bijvoorbeeld door de koopkracht in de andere plaatsen besteedbaar te maken.

Bristol Prospects

Om de impact van de Bristol Pound op de lokale economie te versterken, worden de krachten verenigd met Digipay4Growth. Dat betekent dat Bristol, als eerste van de drie pilots van Digipay4Growth (Sardinië, Catalonië en Bristol zelf), een onderling elektronisch krediet lanceert.

Bristol Prospects Ltd promoot dit krediet voor het MKB in de regio van Bristol. Het gaat om bedrijven die overschot hebben en nieuwe koopkracht willen aanboren, of bedrijven die toegang willen hebben tot laagdrempelig en goedkoop krediet. Deze twee groepen bedrijven vinden elkaar in het Bristol Prospects netwerk en krijgen daardoor de mogelijkheid om onderling kredieten te verstrekken volgens het Social Trade Model (zie http://bristolprospects.org/how/).

Het Bristol Prospects netwerk is een uitbreiding van de gangbare praktijk van bedrijven om onderling krediet te verstrekken om verkopen te faciliteren. Het voordeel van dit netwerk is dat het risico gespreid wordt over de verschillende deelnemers. Daarnaast maakt het netwerk onderlinge handel met een eigen munt, genaamd Prospects, mogelijk. Deze munt heeft een vastgestelde omlooptijd van 60 tot 180 dagen waarna hij automatisch omgezet wordt in Britse Ponden.

Deelnemers kunnen zich op de volgende manieren voor Prospects aanmelden:

• verstrekking van een bonafide uitstaande rekening aan de gemeente Bristol;

• aanmelding voor een Prospects krediet, gevolgd door een reguliere controle op kredietwaardigheid door de Bristol Credit Union.

Vernieuwende voordelen rentevrij krediet

Vernieuwende voordelen van deze door STRO ontwikkelde leningen zijn:

– rentevrij;

– de leverancier, waar de lening wordt besteed, betaalt een bijdrage in de kosten;

– een kleine dagelijkse heffing om uitgave te stimuleren;

– stimulering van lokale koopkracht doordat Prospects een bepaalde periode alleen binnen het netwerk besteed kunnen worden. Later kunnen ze worden gewisseld tegen Britse Ponden.

Klik hier voor filmpje met uitleg.

Laatste nieuws

Bristol Prospects is goedgekeurd door de financiële autoriteiten in Engeland (FCA). In februari 2016 zijn de  eerste leningen, ter waarde van 3000 Prospects, verstrekt.