Circulair geld biedt jonge mensen nieuw perspectief

In het gebied Feijenoord in Rotterdam gaat welzijnsorganisatie Humanitas-Rotterdam in samenwerking met STRO een groot deel van haar welzijnsbudget besteden in een lokale munt om te zorgen dat dit geld langer in de wijk blijft circuleren. Een project op een plek waar 31 verschillende culturen wonen, is een uitdaging van jewelste. Maar superbelangrijk, want juist dit moeten kansrijke wijken worden voor de jongeren die daar opgroeien!

De voorbereiding is nog volop aan de gang. Gil Pires is per 1 november van dit jaar in dienst gekomen bij Humanitas om in de wijk bedrijven te werven voor de lokale munt:

‘Mijn naam is Gil Carlos Pires, ik ben geboren en getogen in de wijk Hillesluis (Feijenoord, Rotterdam). In het verleden was ik actief als vrijwilliger in deze wijk en ik ben daarom goed bekend met het gebied, de bewoners en de (positieve) ontwikkelingen. Een groot deel van mijn netwerk en sociale contacten bevindt zich nog steeds in Feijenoord. Zo bezoek ik er mijn kapper aan de Vuurplaat, ga regelmatig op de koffie bij mijn ouders, heb er kennissen en vrienden en bezoek minimaal één avond in de week boksschool Silent Dragon aan het Stichtseplein, waar ik ooit als klein jochie begon.

Omdat ik het gebied goed ken en door de jaren heen in positieve en negatieve zin heb zien veranderen, merk ik ook dat lokale ondernemers het niet altijd makkelijk hebben. Het gebied heeft te kampen met leegstand, een eenzijdig winkelaanbod en een groot aantal ondernemers zonder gezond verdienmodel. Daarnaast wordt het, door de toename van digitale verkoopkanalen, steeds moelijker om als kleine ondernemer onderscheidend te zijn en gevonden te worden door consumenten. Met behulp van de lokale munt, de Rotterdamse Euro, zorgen we ervoor dat ondernemers weer gevonden worden, geld langer lokaal blijft circuleren en het gebied economisch sterker wordt.

Ik ben dan ook verheugd om deel uit te maken van een team dat de uitdagingen niet uit de weg gaat, de lokale economie op innovatieve manier wil versterken en een positieve bijdrage wil leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving, door lokale ondernemers en consumenten bij elkaar te brengen.

Samen met hen wil ik Feijenoord een stuk mooier en sterker maken dan het al is!’