Circulair geld en lokale duurzaamheid

Circulair geld uitgeven: draag jij al bij aan lokale duurzaamheid? Deze kop staat boven een boeiend artikel in Intermediair.
“Bang dat je zuurverdiende centen in de zakken van anonieme aandeelhouders verdwijnen? Dan is er een alternatief: circulair geld. Wie daarmee betaalt, houdt het geld in ‘eigen’ kring, versterkt het netwerk en stimuleert duurzame samenwerking.

Overal in het land is de euro ineens niet meer het enige betaalmiddel waarmee je kunt afrekenen. Zo heeft Zwolle de Pepermunt, Breda de Parel, Alkmaar de Vix, Groningen de Groninger Gulden, Wageningen de Eurijn en Utrecht de Utrechtse Euro. Onder de vlag van Circuit Nederland telt Nederland deze lokale digitale ‘munten’, die hetzelfde waard zijn als een euro.

Dit is geen nieuw fenomeen. Zo kent Zwitserland sinds de Depressie in de jaren dertig de Wir (Duits voor ‘wij’). En heeft Sardinië de Sardex, die is ontstaan als antwoord op de recente bankencrisis. Maar er is wel een verschil. De Wir en de Sardex ontstonden na crises omdat bedrijven minder afhankelijk wilden zijn van de monetaire grillen van een nationale munt. Terwijl de nieuwe Nederlandse munten opkomen in een tijd van groei.”

Verderop in het artikel komen Twan Luttikhold (broker) en Peter Lagerweij (deelnemer) van de Utrechtse Euro aan het woord.