Goede start Grama in Catalonië

In Santa Coloma bij Barcelona is €226.000 omgezet in Grama’s (nieuwe lokale munt) sinds december 2016. Het project is onderdeel van het Digipay4Growth-project, dat wordt gecoördineerd door STRO. Het gaat daarbij vooral om de lokale middenstand te steunen en de werkgelegenheid te bevorderen.

De gemeente keerde 77.600 euro subsidie uit aan o.a. sportverenigingen in Grama’s (1 Grama = 1 euro) in december 2016. Je kunt de lokale munt alleen maar in Santa Coloma besteden. Elke euro subsidie is dus inmiddels lokaal 3x in andere handen overgegaan. Na 45 dagen kunnen Grama’s gewisseld worden in euro’s. Dat is pas met 4000 Grama’s gebeurd. Blijkbaar heeft men vertrouwen in de lokale munt.

In september waren 197 lokale bedrijven, 50 organisaties/instellingen en 48 particulieren lid van het grama-netwerk. Er komen ongeveer 10 bedrijven per maand bij.

De gemeentelijke subsidie in Grama’s in Santa Coloma doet denken aan de subsidie in Utrechtse Euro’s, die de Triodos Foundation verstrekte aan de organisatie van de jaarlijkse Duurzame Week in Utrecht.