Grama is al in omloop in Santa Coloma

Op 13 januari startte de lokale munt Grama in Santa Coloma de Gramenet bij Barcelona. Het gemeentebestuur wil dat een deel van het gemeenschapsgeld in de vorm van subsidies en lonen doorwerkt op de lokale handel.

Betalen via Wifi in de winkel
“Ik heb al Wifi in de winkel. Alles staat klaar om met de app te beginnen de lokale munt te innen.” zegt Cristina Meya, de eigenares van fruitwinkel Horta Meya glimlachend. Op 13 januari kwamen de eerste 6000 gramas in de stad in omloop. Het gemeentebestuur wil met een deel van het gemeenschapsgeld, dat het investeert in subsidies en salaris van ambtenaren een positieve impuls geven aan de lokale handel. Cristina kan zich laten betalen met een bankpas of via de mobiele app die ze snel laat zien: “De klant zal Gramas overboeken naar mijn rekening”.

Eerste lokale munt in grotere stad Catalonië
Het is niet de eerste lokale munt van Catalonië, maar wel de eerste valuta die wordt ingevoerd in een stad met meer dan 117.000 inwoners. Bovendien is Santa Coloma het eerste gemeentebestuur dat de publieke uitgaven kanaliseert via een lokale munt. De Grama, die evenveel waard is als de euro, is geen fysieke munt. Zij wordt gebruikt via een app, die de mogelijkheid biedt overboekingen te doen van de rekening van de ene naar die van de andere gebruiker via internet en via de mobiele telefoon. Veel mensen volgen met grote belangstelling het initiatief van Santa Coloma, omdat burgemeester Ada Colau een vergelijkbare betaaleenheid wil invoeren in haar stad Barcelona.

Burgemeester Núria Parlon is trots
De vrouwelijke burgemeester Núria Parlon van Santa Coloma de Gramenet en haar wethouders kozen drie jaar geleden voor het initiatief. “De Universiteit Pompeu Fabra draaide een project en dankzij het werk van een adviseuse en een Europese financiële bijdrage van €132.000 hebben we het vormgegeven”, zegt Parlon trots.

Lokale handel in hoog tempo digitaliseren
De presidente van de Groepering van Handel en Industrie, Laia Muñoz, merkt op: “We hebben een instrument nodig dat ervoor zorgt dat het gemeenschapsgeld in de stad blijft en ons midden- en kleinbedrijf laat groeien of voorkomt dat winkels moeten sluiten, zoals de laatste tijd al zoveel is gebeurd. Ook al verkeert de Grama nog maar in de embryonale fase, toch levert zij al resultaten op”, legt Muñoz uit, omdat “we in hoog tempo de lokale handel  aan het digitaliseren zijn”.

Grama bevordert klantentrouw
De vrouwelijke burgemeester Núria Parlon beweert dat “er werkgelegenheid zal ontstaan en dat de Grama zal bijdragen aan het bevorderen van campagnes om klantentrouw te bevorderen”. Cristina Meya met haar fruitwinkel en de eigenaars van nog 124 winkels hebben hun mobiele telefoons klaar voor de eerste transacties in Gramas.

Dit artikel is vertaald door Amy van der Moore. Klik hier voor het originele artikel in El País van 30 januari.