Heidi Leenaarts (United Economy) in ‘Duurzame 100’ Trouw

Heidi Leenaarts zet zich in voor systeemverandering, ze wil in de praktijk laten zien dat je veel duurzamer kunt omspringen met geld in een groene samenleving. Met circulair geld, om preciezer te zijn. Ze introduceerde het betaalmiddel United in United Economy, een landelijk netwerk van waarden-gedreven bedrijven. Dat initiatief brengt haar op een hoge plek 31 in de ‘Duurzame 100’ van het dagblad Trouw.

Lid van Circuit Nederland
United Economy is lid van het, door STRO opgerichte, Social Trade Circuit Nederland (Circuit Nederland), een samenwerking van groepen mensen en bedrijven die onderling bankieren op een wijze die beter is voor mens, milieu en economie.
“Als je euro’s uitgeeft, sta je er niet bij stil wat er verder mee gebeurt’’, zei Leenaarts in januari in een interview in Trouw. “Bij circulair geld is het wel belangrijk wat de volgende met jouw geld doet. Je krijgt inzicht in de hele keten. Circulair geld is een instrument om duurzaamheid te stimuleren.’’

Zuiver ruilmiddel
United Economy heeft inmiddels zeventig leden, waaronder Energieleverancier Greenchoice. Andere deelnemers zijn koffiebranderij Peeze, Triodos Bank en biologisch handelsbedrijf Eosta. Eenmaal lid begint een bedrijf met een saldo van 1000 Uniteds, in de vorm van een renteloos krediet. Een United heeft de waarde van één euro. Triodos kan koffie kopen bij Peeze en dan betalen met Uniteds. Om alles fiscaal netjes te doen, staan op de nota gewoon euro’s. Maar de koffie wordt geleverd tegen een tegoed aan Uniteds, dat Peeze weer elders in het netwerk kan uitgeven. In 2017 ging de omzet aan Uniteds van 60.000 naar 280.000. ‘Het is een zuiver ruilmiddel’, aldus Leenaarts, zonder rente en speculatie.