LETS in Nederland

 

In 1993 introduceerde STRO (toen nog Strohalm) in Nederland Local Exchange Trade Systems of LETS. Toen LETS zich bewezen had en er tientallen LETS van start waren gegaan, heeft STRO de coordinatie van LETS overgedragen aan LETScontact. Wel biedt STRO nog steeds de Cyclos betaalsoftware voor LETS-kringen aan: de nieuwste versie Cyclos 4 Communities is gratis, eenvoudig te installeren, beschikbaar in het Nederlands en bovendien gratis gehost door STRO.

Waarom meedoen met een LETSkring?

In LETSkringen kunnen deelnemers diensten kopen die ergens anders te duur voor hen zijn: hulp met de computer, je haar laten knippen, oppas…

Maar vooral bieden LETSkringen een oefenruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Deelnemers kunnen kijken of een nieuwe beroep ook echt iets voor hen is. Voor sommigen is het ook een mogelijkheid om boekhoudkundige vaardigheden te ontwikkelen. Als het bevalt kunnen LETSdeelnemers later de overstap maken naar de officiële economie.

Eigenlijk zijn ruilkringen een soort burenhulp in een modern jasje. En de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, zeker prettig als je net bent verhuisd.

STRO en LETS in Nederland

Sinds STRO in 1993 de eerste Nederlandse ruilkring Noppes in Amsterdam oprichtte, draaien inmiddels ruim tachtig LETSkringen in Nederland.

STRO ontwikkelde speciale internetsoftware voor LETSkringen: Cyclos 4 Communities. Hiermee kunnen LETSleden zonder tussenkomst van derden transacties verrekenen en advertenties plaatsen op de website van hun LETSkring.

Zie hier een filmpje over de Groningse LETSgroep De Keerkring.

Voor publicaties over Lets klik hier.