Lokale munt in Santa Coloma succes

De grama, de lokale munt in Santa Coloma bij Barcelona, is een succes. Nu, 2 jaar na de start, zijn er 600.000 grama’s in omloop. Gemiddeld is elke munt vier keer in andere handen overgegaan. Dat betekent dus een totale omzet van 2,4 miljoen, lezen we in de Spaanse krant ‘elPeriódico’.

Sterke toename verwacht in 2019
Grama’s komen in de lokale economie terecht via subsidies aan zo’n 150 sportverenigingen, culturele instellingen, et cetera. Bars en restaurants blijken een grote rol te spelen bij de omzet. In 2019 wordt een sterke toename verwacht. Ambtenaren van de gemeente krijgen de mogelijkheid tot 30% van hun salaris te ontvangen in grama’s, op vrijwillige basis.

Burgemeester Nuria Parlon geeft grama’s uit bij lokale winkel

Enthousiaste burgemeester
De invoering van de grama was onderdeel van het Digipay4Growth-project, dat werd gecoördineerd door STRO. Het enthousiasme van burgemeester Nuria Parlon van Santa Coloma, een stad met 110.000 inwoners dicht bij Barcelona, maakt een groot verschil. Direct na haar herverkiezing ondertekende ze een contract met onze partner Ubiquat, waarin de gemeente zich vastlegt om een deel van de subsidies en de uitkeringen in de lokale munt uit te gaan geven. Het gaat daarbij vooral om de lokale middenstand te steunen en de werkgelegenheid te bevorderen.