Parijs, eerste hoofdstad met lokaal geld?

Als alles volgens plan gaat, is Parijs herfst 2017 de eerste hoofdstad met lokaal geld, schrijft de Franse krant Le Figaro. De burgemeester van Parijs zegt “zeer serieus met het onderwerp bezig te zijn”.

Ambitieus project

“We onderzoeken de mogelijkheid om extra lokale valuta in Parijs te  creëren”, zegt Antoinette Guhl, assistent van de burgemeester van Parijs en verantwoordelijk voor de portefeuille sociale en solidaire economie. “Het is een ambitieus project, en we zijn heel serieus met het onderwerp bezig.”

De munt kan in de herfst van 2017 worden ingevoerd. Via een impactstudie onderzoekt men wat de beste vorm is van het lokale geld (digitaal of papier), hoe de munt wordt belast en wat je ermee kan betalen.

“Het lokale geld kan je bijvoorbeeld gebruiken in kantines of stadsdiensten”, aldus Antoinette Guhl. “Er is nog niets definitiefs besloten, maar we bekijken de opties.”

Een munt voor Parijs

De raad van Parijs besprak, op verzoek van milieuactivisten die in de raad zitten, afgelopen december de mogelijkheid van lokaal geld. Verschillende organisaties zijn ermee bezig. ‘Een munt voor Parijs’ werd in 2016 opgericht en nam deel aan de besprekingen met het Parijse bestuur. “Het maken van lokale valuta kan nieuwe economische relaties tussen de lokale spelers creëren. Daarnaast willen de burgers van Parijs dat we opkomen voor de lokale economie. Die rol kan lokaal geld vervullen”, zegt Lucas Rochette-Berlon, voorzitter van ‘Een munt voor Parijs’. De lokale munt kan bijvoorbeeld ‘De Seine’ worden genoemd. Het is de bedoeling de naam tijdens een stemronde in november te kiezen.

Lucas Rochette-Berlon stelt zich voor dat burgers in eerste instantie de lokale valuta kopen bij wisselkantoren. De voorzitter droomt op termijn van een Parijs waar het team en de burgemeester zich deels in plaatselijke valuta laten uitbetalen en waar vervolgens bedrijven het voorbeeld volgen.

(voor het complete artikel in Le Figaro klik hier)