Impact Multiplier Consortium
Wil je graag dat de kleine ondernemingen in je stad of streek gezond uit de crisis komen?
Dan helpt het als je lokale overheid zoveel mogelijk bij lokale bedrijven inkoopt. Dit kan met meer impact dankzij de Koop Lokaal Booster, een software-innovatie waardoor lokaal besteed geld vaker lokaal circuleert.
Zo geven overheidsbestedingen de lokale economie een nog grotere impuls. Deze innovatie is mogelijk dankzij de Cyclos-betaalsoftware, ontwikkeld door STRO. Cyclos biedt lokale betaalrekeningen die de lokale economie beter organiseren en meer veerkracht geven.
Europese steden en regio’s doen mee
In de meeste Europese steden en regio’s hebben de lockdowns een rampzalige impact gehad op een groot deel van het mkb.
Een aantal Europese steden en regio’s, georganiseerd in het Impact-multiplier-consortium, wil daarom met de Koop Lokaal Booster hun lokale bestedingen meer impact geven voor lokale ondernemers. Zij kiezen ervoor de Koop Lokaal Booster – innovatie te gebruiken om de economische gevolgen van de corona-crisis te beperken, vooral voor kleine bedrijven in hun gemeenschap. Voor actuele informatie over dit consortium: www.impact-multiplier.eu.

Kennis opbouwen en uitwisselen
De Koop Lokaal Booster biedt de kans om het lokaal inkopen een extra boost te geven, waarbij alle lokale bedrijven betere kansen krijgen. Zo’n brede aanpak is hard nodig, omdat voldoende lokale bedrijven absoluut nodig zijn voor een veerkrachtige en duurzame economie.
Binnen het Impact-multiplier-consortium leren gemeentes en regio’s van elkaar hoe de Koop Lokaal Booster het best in te voeren. Het idee is om in het consortium kennis op te bouwen en uit te wisselen en best practices te delen.
Ook levert het consortium een kans om voor de gezamenlijke inspanning Europese financiering te krijgen om de opstartkosten in de verschillende regio’s te financieren. Voor de rest zijn het volkomen zelfstandige initiatieven, waarbij elke regio eigen keuzes maakt en ook eigen lokale partners heeft.
Intentieverklaring en kennissessies
Om zich bij het consortium aan te sluiten moet een stad/regio eerst een intentieverklaring ondertekenen waarin ze aangeeft serieuze belangstelling te hebben. Vervolgens worden vanuit STRO kennissessies georganiseerd voor de regio’s en hun lokale partners, zoals de lokale bedrijfsorganisaties en een bank of andere uitvoerende organisatie. Gedetailleerde informatie over de Booster technologie wordt gedeeld en de randvoorwaarden voor een succesvol project in die specifieke regio worden onderzocht. Die lokale omstandigheden worden vervolgens secuur in kaart gebracht om een goede planning mogelijk te maken. Zodra de financiering van de opstartkosten zeker is gesteld, beslist de deelnemer in het consortium wanneer ze wil starten.
Deelnemers
België
De provincie Oost-Vlaanderen sloot zich bij het consortium aan. De lokale coöperatieve bank is geïnteresseerd en onderzoekt of zij voldoende menskracht heeft om het project daadwerkelijk te ondersteunen.
Frankrijk
In Normandië heeft de regio-regering al een netwerk van lokale rekeningen opgezet. Ze heeft de regionale munt de naam Rollon meegegeven. Momenteel openen steeds meer ondernemers en burgers een rekening. De Rollon gebruikt nu de basistechnologie die Cyclos heeft voor een regionaal betaalnetwerk.
Griekenland
Ook de Griekse regio Karditsa heeft zich bij het consortium van regio’s aangesloten. Het ontwikkelingsagentschap ANKA is daarbij de drijvende kracht. Zij benaderen nu ook andere steden en regio’s om zo in Griekenland de Koop Lokaal Booster op verschillende locaties tegelijkertijd in te voeren.
Italië
Het Sardex handelscircuit (Sardinië) maakt nog gebruik van een voorloper van de Booster aanpak. Hier gaat de wet van de remmende voorsprong wel een beetje op, want Sardex is het oudste netwerk van bedrijven dat met hulp van Cyclos-software het onderlinge zakendoen met hun eigen digitale munt mogelijk maakt.
Laatste nieuws: de regering van Italië heeft een meerderheidsbelang in Sardex genomen en investeert erin om het succes uit te breiden tot het hele land en zo bedrijven te helpen in de nasleep van de lockdown.
Spanje
Barcelona heeft al heel lang interesse om nieuwe manieren te testen om de lokale economie te verbeteren. Ook andere steden en regio’s in Spanje zijn geïnteresseerd om de impact van hun uitgaven te vermenigvuldigen en zouden zich binnenkort kunnen aansluiten.
Nederland
In Nederland zijn sinds een paar jaar op een aantal plaatsen lokaal-betaal-initiatieven actief, die op de achtergrond samenwerken in de coöperatie Circulair Geld Nederland. Bekende duurzame bedrijven als MVO Nederland, Odin en circulair afvalbedrijf GP Groot hebben een circulaire rekening.