Samenvattingen en Reacties

Samenvattingen en Reacties

Over een @nder soort geld

Schrijfster Helen Toxopeus voerde een groot aantal gesprekken met STRO-directeur Henk van Arkel. Welke visie heeft STRO over geldvernieuwing? Hoe draagt dat bij aan een duurzame en sociale samenleving? Het resultaat is een persoonlijk, verrassend en leesbaar verhaal.

Eigen geld maken: @nder soort geld

In dit boek beschrijft Henk van Arkel de actualiteit van een ander soort geld, dat STRO nu samen met haar partners in Europa neerzet. Geld dat ook werkt tijdens een crisis!

Lees hier hoe met uw hulp en de inzet van IT-innovaties ook in Nederland een alternatief kan worden gerealiseerd voor de doodlopende weg van de banken en financiële markten.

Lange samenvatting

Over een @nder soort geld

Is een ander soort geld mogelijk, dat tot een eerlijker, effectiever en duurzamer samenleving leidt? Twee betrokken mensen met een totaal verschillende achtergrond raken in gesprek. Werelden botsen. De één is opgeleid als econoom en heeft net haar baan bij een bank opgezegd. De ander is verantwoordelijk voor de innovatieve handels- en geldsystemen die Social Trade Organisation (STRO) op verschillende plekken in de wereld test. De oud-bankier twijfelt of er alternatieven bestaan voor het huidige geld. Toch wint haar nieuwsgierigheid het van haar scepsis en ze verdiept zich in het werk van STRO. Haar wordt gevraagd tal van de gevestigde denkbeelden over geld en economie kritisch te overdenken. Dit boek verrast: speculatie als belangrijkste functie van geld; en hoe ict-innovaties het monopolie van banken veel fundamenteler bedreigen dan Bitcoin doet.

Over een @nder soort geld is een boek voor iedereen, zonder vaktermen en moeilijk gedoe. De vorm van een gesprek maakt het zeer begrijpelijk. Het is voor eenieder die wil weten hoe het echt zit met de euro, de crisis en wat eraan gedaan kan worden. Het is een volkomen origineel geluid dat stoelt op in de praktijk geteste ideeën. Het is een boek geworden met een frisse blik op wat geld nu eigenlijk is, hoe het ‘werkt’ in ons voordeel èn in ons nadeel; en waarom een tweede munt handig is.

Eigen geld maken: @nder soort geld

In dit boek beschrijft STRO directeur Henk van Arkel de actualiteit van het @ndere geld, dat STRO nu samen met haar partners in Europa neerzet. Dit gebeurt al in Bristol, Catalonië, Nederland en op Sardinië. De realisatie van deze Social Trade Credit Circuits geschiedt met steun van de EU. Het is geld dat juist werkt tijdens een crisis!

Lees in dit boek hoe met uw hulp en de inzet van IT-innovaties ook in Nederland een alternatief kan worden gerealiseerd voor de doodlopende weg van de banken en financiële markten. Dit wordt een historische gebeurtenis. Want nooit waren er twee soorten geld tegelijk.

MAAK KENNIS MET STRO

 • Geselecteerd door de Europese Commissie voor innovatie die krediet en klanten naar MKB brengt.
 • Partnerschappen met de regio regeringen van Lombardije en Sardinië, de stadsbesturen van Catalaanse steden en de Bristol City Council.
 • Partner van Sardex Circuito di Credito Commericale dat jaarlijks verdubbelt (nu ruim twee miljoen per maand).
 • STRO-partner Bristol Pounds is de meest succesvolle lokale munt in de UK.
 • STRO organiseert met een snel groeiende groep Nederlandse bedrijfsnetwerken een Social Trade Credit Circuit dat Nederlandse MKB-leden aan krediet en klanten helpt. Zie circuitnederland.nl.
 • In 2014 won STRO met haar software Cyclos4Pro in Las Vegas de E-Pay Software Award van de internationale betaalindustrie en kreeg zij de eerste prijs van $50.000 in de Payment Next Zone van de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ voor armoedebestrijding.
 • Levert Uruguay de technologie voor voedselbetalingen aan arme studenten.
 • Winnaar Untergugenbergerpreise Wörgl 2007.
 • Gesteund door de Stichting DOEN, met dank aan de Nationale Postcode Loterij.

Reacties van lezers

 • Dankjewel voor het geweldige boek “Een @nder soort geld”. Ik heb het met heel veel interesse en plezier gelezen. Wat een geweldig concept, goed doordacht en helder uitgelegd. Heel inspirerend. Word ik heel blij van. Ik ga zeker meedoen!
 • Interessant boek zeg! Ben op 1/3. Wat vooral indruk maakt, hoe de soms abstracte theorie met heldere voorbeelden tot leven komt. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen een tijd waarin het goudgeld- en graangeld-systeem naast elkaar bestonden en de verschillen evident waren (en vooral de nadelen van het goudgeld, die we eigenlijk nog steeds hebben). Ik heb net als Helen van nature een positieve houding t.o.v. sparen: verstandig omgaan met je geld, pas uitgeven als het echt waardevol voor me is. Nu krijg ik het gevoel dat ik ongewild hiermee bijdraag aan de grote vernietigende geldmachine. Ook al zit ik bij Triodos en ASN, ik weet namelijk niet of zij lokale koopkracht hoog in het vaandel hebben.
 • Het boek “Een @nder soort geld” is echt geweldig, een echte aanrader voor iedereen. De oplossing tegen armoede.
 • Een andere economie, iedereen met een kritische blik en een empathisch hart wil die wel, maar hoe kom je van a naar b? Hoe kom je van een economie die gebaseerd is op groeidwang naar een economie van het genoeg, van een economie waar geldstromen van arm naar rijk gaan, naar een economie zonder onrechtvaardigheid, dus zonder grote verschillen in bezit? Lees verder.
 • Het exemplaar van genoemd boek dat jullie mij hebben toegestuurd, heb ik met aandacht en veel waardering gelezen. Complimenten voor jullie!!
 • Jullie zijn erg goed bezig, het boek heeft me enorm geïnspireerd. We zijn sinds 2008 lid van LETS en al lang consuminderaars, op zoek naar alternatieven. We hebben het boek ontvangen via The Optimist en we geven het – te midden van een diepgaand gesprek – door tijdens onze traditionele nieuwjaarswandeling, met gelijkgestemden (vrienden) uit verschillende dorpen in Nederland. Zij geven het dan elkaar ook weer door, ik kan nu het betreffende adres dus nog niet geven.
 • Nu heb ik onverwacht mijn vader kunnen overtuigen en zou ik hem graag ook een doorgeefboek geven. Hij is ook bereid om het door te geven daarna. Is het mogelijk om hem een exemplaar te sturen? Hij gaat per 25 december met pensioen, dus hij heeft dan ook echt de tijd om het te laten bezinken, we houden er contact over.
 • Ik heb het boek bijna uit, en ga 100% zeker een donatie doen om mee te helpen om dit systeem werkelijkheid te laten worden. Heel veel succes met jullie actie!
 • Mijn gratis exemplaar via The Optimist heb ik met veel plezier gelezen, en doorgegeven aan Nederlandse vrienden in Ethiopië voor wie ik het verplichte kost vind.
 • Mooi dat in het boek zoveel concrete voorbeelden besproken worden!”Interessant boek zeg! Wat vooral indruk maakt, hoe de soms abstracte theorie met heldere voorbeelden tot leven komt. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen de tijd waarin het goudgeld en graangeld-systeem naast elkaar bestonden en de verschillen evident waren (en vooral de nadelen van het goudgeld dat we eigenlijk nog steeds hebben). Ik heb net als Helen van nature een positieve houding naar sparen: verstandig omgaan met je geld, pas uitgeven als het echt waardevol voor me is. Nu krijg ik het gevoel dat ik ongewild hiermee bijdraag aan de grote vernietigende geldmachine. Ook al zit ik bij Triodos en ASN, ik weet namelijk niet of zij lokale koopkracht hoog in het vaandel hebben.”
 • “Ik heb genoten van het boek; verademend om anders te denken om de (economische) gemeenschap duurzamer te bevorderen met nieuwe ICT mogelijkheden.
  Als oud Shell-medewerker heb ik gezien wat er in landen met mensen mogelijk is en wat er nog kan en moet gebeuren. Dit boek zet mij weer aan om de discussie en actie te bevorderen.”
 • “Begin deze maand kreeg ik via The Optimist “Een @nder soort geld” opgestuurd. Hoewel ik aanvankelijk vond dat ze me er mee “lastig” vielen, overwon mijn nieuwsgierigheid het gelukkig.
  Want…het heeft me geraakt! Ik voelde me blij verrast en verbijsterd door uitleg te krijgen op ook bij mij levende maar nooit duidelijk beantwoorde vragen.
  Met dit boek kreeg ik niet alleen hoop op een goede toekomst in handen, maar ben er van overtuigd eindelijk een goed doel te hebben gevonden waarmee er werkelijk zoden aan de dijk worden gezet: Dat mijn bijdrage ook werkelijk een sociaal en maatschappelijk belang kan dienen!”
 • “Het exemplaar van genoemd boek dat jullie mij hebben toegestuurd, heb ik met aandacht en veel waardering gelezen. Complimenten voor jullie!!
  Ik wens jullie en de (om te beginnen) Nederlandse maatschappij veel succes met het @ndere soort geld.
 • “Ongeveer twee maanden geleden zat ik te bladeren in ‘Een @nder soort geld’. Al snel werd ik erg enthousiast en dacht: Het is geen toeval dat ik dit boek onder ogen krijg. Ik zocht Henk meteen op via linkedin en de vrijdag daarop hadden we een afspraak. Dat werd een inspirerend gesprek. Ik was namelijk op zoek naar een systeem om binnen een coöperatie met credits te gaan werken. Deze coöperatie is een samenwerking tussen bedrijven (MKB, Start-ups), studenten (en alumni) en (zelfstandige) professionals. We gaan bedrijven ondersteunen met het vinden van zeer gemotiveerde studenten, die op basis van passie en talent een bijdrage willen leveren aan projecten die een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van onze maatschappij. Deze studenten worden ook nog eens begeleid door gemotiveerde (zelfstandige) professionals, zodat kennis en kunde aan elkaar gekoppeld wordt.Omdat dit best complex is hebben we samen met meerdere partijen een eigen platform gebouwd, waarin o.a. marktplaats, feedback, profielen en een waardesysteem belangrijke onderdelen zijn. Juist dat waardesysteem kan beter Buiten de Banken Om. Er zijn inmiddels vele partijen die aan (willen) sluiten. Wij geloven dat een nieuwe economie van delen en slim samenwerken veel doelmatiger en leuker is dan het huidige paradigma dat ten einde loopt en waar we nog te veel in vast zitten, vooral door de wereldwijde financiële wurggreep. Wij willen laten zien dat het anders kan en dat we daar een eigen waardesysteem voor nodig hebben. Ik geloof dat we met Henk en Cyclos de ideale partner gevonden hebben om elkaars ideeën een versnelling te geven. Zo werkt social innovation! Delen is vermenigvuldigen!”

QOUTES bekende en minder bekende lezers

Het boek “Een @nder soort geld” roept veel reacties op. Hieronder een bloemlezing.

“Iedereen weet dat het in de financiële sector ‘anders’ moet. Dit boek laat zien dat ‘ander geld’ daartoe misschien wel onmisbaar is.”

Klaas van Egmond, hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid, Universiteit Utrecht

“Ik vind dit boek een echte eye-opener. Het heeft me tot tranen toe geroerd.”

Dette Glashouwer, theatermaakster

“Pas toen ik me in de rol van geld verdiepte, kreeg ik antwoorden over hoe de economie werkt. In onze vereniging zijn veel leden ervan overtuigd dat met ander geld een basisinkomen mogelijk is.”

Ad Planken, voorzitter Vereninging Basisinkomen

“Waardevolle ideeën over hoe geld weer in dienst kan komen te staan van de samenleving in plaats van andersom.”

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks

“Helen Toxopeus neemt de lezer op meeslepende wijze mee in haar zoektocht naar een andere wereld en de vraag of een ander soort geld daarvoor een vereiste is.”

Rens van Tilburg, lid van het Sustainable Finance Lab

“Geld moet de relaties tussen alle gebruikers dienen, niet de belangen van instellingen en enkelingen. De digitale revolutie biedt ook op dit gebied de kans voor radicale verandering ten goede. Henk van Arkel laat zien dat een rechtvaardiger toekomst vandaag al realiteit is.”

Jurriaan Kamp, hoofdredacteur en mede-oprichter The Optimist

“Iedereen weet dat het in de financiele sector ‘anders’ moet. Dit boek laat zien dat ‘ander geld’ daartoe misschien wel onmisbaar is.”

Klaas van Egmond, hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid, Universiteit Utrecht

“Een zeer verhelderend gesprek dat de ernstige beperkingen van het huidige monetaire systeem bloot legt en laat zien dat er goede alternatieven zijn, onder meer met geld zonder de verlammende druk van rente en met de juiste prikkels voor sterke lokale economieën en sociale samenhang. Dit boek heeft een hoopvolle boodschap in barre euro tijden.”

Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie Erasmus Universiteit en auteur van “De Euro valt, en wat dan?”

“Helen Toxopeus  neemt de lezer mee op haar zoektocht naar de aard van geld, en hoe we het beter kunnen gebruiken. Prikkelend en praktisch.”

Dirk Bezemer, hoofddocent economie, Rijksuniversiteit Groningen

“Gewoon geld conditioneert het denken en handelen op groei en reclame voor behoeften die we eerst nog niet hadden. @nder geld zet de sluizen open naar ideeën over duurzaamheid, levensvervulling en een toekomst voor je kinderen. Het is puur eigenbelang om te gaan meedoen aan een Social Trade Credit Circuit.”

Prof. Bernard Lietaer, auteur van ‘Geld en Duurzaamheid’, voormalig Centraal Bankier, fondsbeheerder en adviseur van overheden, multinationale ondernemingen en organisaties

“Kern(probleem) van het huidige systeem is rente. Rente die over alle schulden moet worden betaald aan bankiers die dit geld uit het niets mogen creëren. Rente die in de vorm van bonussen onder diezelfde bankiers mag worden verdeeld. Zij zullen dit monopolie op geldcreatie nooit vrijwillig uit handen geven. Juist daarom is het van essentieel belang dat er wordt doorgegaan met het uitwerken van een parallel renteloos geldsysteem.”

Willem Middelkoop, auteur en oprichter Commodity Discovery Fund

“De zogenaamde financiële crisis heeft veel onvrede over het reilen en zeilen van onze economie aan het licht gebracht. Een financieel stelsel dat zich heeft losgezongen van de reële economie van goederen en diensten wordt niet meer begrepen, en blijkt perverse prikkels en onvoorstelbare risico’s te kennen. Op allerlei terreinen worden alternatieve ontwikkeld: voor de energievoorziening, verzekeringen, voedselproductie, noem maar op. Het ligt voor de hand dat hierbij ook nieuwe vormen voor financiering, en voor geld, wordt gezocht. Social Trade Organisation, plaveit de weg. Dit boek is dan ook de moeite waard voor pioniers in de nieuwe economie.”

Jan Paul van Soest, entrepreneur en adviseur, partner de Gemeynt, coöperatie en mede-oprichter De Groene Zaak

“STRO werkt al decennia aan een van de lastigste problemen van deze tijd, de los van de werkelijke economie geraakte rol en macht van geld. In dit boek wordt hiervoor een aansprekende oplossing gedemonstreerd. Idealen sterven echter vaak in schoonheid omdat ze niet in het bestaande systeem zijn te introduceren. De grote verdienste van het voorgestelde nieuwe geldsysteem is dat het ook hiervoor een geloofwaardige oplossing aanreikt waar ieder die duurzaamheid wil bevorderen kennis van moet nemen!”

Bastiaan Zoeteman, hoogleraar duurzaamheid Telos, Tilburg School of Economics and Management, Tilburg University

“Wat écht opmerkelijk is aan de crisis, is dat er nauwelijks in brede kring wordt gediscussieerd. Wat hier nu echt aan de hand? Wat zouden we van de crisis moeten leren? Zijn niet veel fundamentelere vernieuwingen nodig? Dit zeer leesbare boek daagt uit tot nadenken over zulke cruciale vragen.”

John Grin, hoogleraar systeeminnovaties aan de Universiteit van Amsterdam

“De voortgaande afbraak van de unieke kwaliteiten van de aarde en de toenemende ongelijkheid in de wereld hebben te maken met ons geldstelsel. Het is de hoogste tijd om dat niet langer als vanzelfsprekend te beschouwen en daar kritisch over te leren denken. De gesprekken van Helen Toxopeus en Henk van Arkel stimuleren dat kritische denken enorm en zijn daarom zeer lezenswaardig.”

Egbert Tellegen, emeritus hoogleraar milieukunde

“Een soort geld ontwerpen dat mensen uit eigenbelang duurzaam en verantwoord laat handelen, dat is een manier om de ‘steady state’ te realiseren die Machiavelli waardig is. ”

Gert Jan Jansen, Hof van Twello auteur van “Kleinschaligheid als alternatief”

“Een bank maken voor iedereen, voor de economie, de toekomstige generaties, voor u en mij, en niet voor de bankiers… dat is de uitdaging die NewB in België aangaat.

Dan komt dit boek langs met een mooi overzicht van mogelijke nieuwe wegen die bewandeld kunnen worden, aan de hand van voorbeelden over heel de wereld… globalisering in zijn goede vorm.”

Marc Bontemps, NewB, de andere Vlaamse bank i.o.

“Iedere keer als iemand een krediet (bijvoorbeeld een hypotheek) neemt bij een commerciële bank, wordt nieuw digitaal geld gecreëerd. In moderne economieën is inmiddels ruim 90% van het geld op deze manier in omloop gekomen. Dit betekent dat wij onze geldhoeveelheid “huren” van commerciële banken tegen het geldende rente tarief. Dit is totaal onnodig. Gelukkig laat STRO zien dat het anders kan. Rentevrij geld is mogelijk!”

Martijn Jeroen van der Linden, promovendus en onderzoeker aan de TU Delft – Economie van Innovatie en Technologie

“De banken hebben nog niet door dat zij – net als de olie-industrie – aan het eind van hun levenscyclus zijn. @nder geld staat in de coulissen om een nieuwe rol te vervullen in een nieuwe economie. Zoveel maakt dit boek wel duidelijk.”

Karel Oosting, grafisch ontwerper

“Waar de milieubeweging individueel gedrag wil verbeteren en één onderwerp tegelijk aanpakt, stoot STRO meteen door naar de kern: het geld dat de raderen dol doet draaien. Met een slimme verandering wordt ons gedrag vanzelf beter, bloeit de economie in plaats van dat hij uit zijn voegen groeit, en dient hij de mens weer in plaats van de omgekeerde situatie van vandaag. Echt iets voor Transition Towns.”

Paul Hendriksen, Transition Towns Nederland

“Weet u wat graangeld is? Of goudgeld, Freigeld, en het wondereiland Barataria. Het komt allemaal voorbij in ‘Een @nder soort geld’, samen met het wonder van Wörgl, LETS, barternetwerken en regiogeld. En dan moet STRO’s eigen oplossing nog komen.

Dit boek maakt heel duidelijk waarom rente een onvermoed, veelkoppig monster is dat duurzaamheid in de weg staat. Vervolgens draagt het een reële oplossing aan in de vorm van een @nder soort geld.”

Maranka Spoor, voorzitter Stichting Permacultuur Onderwijs

“Hartelijk dank voor het interessante boek ‘Een ander soort geld’ dat u me hebt gestuurd. Het boek geeft veel stof tot overdenken. Ik ben er van overtuigd dat we leven in een wereld in transitie, op velerlei gebied. Daar maakt het ruilmiddel ook deel van uit. Het is belangrijk dat STRO zich er in verdiept.”

Jan Terlouw, ex-minister van economische zaken, fysicus en kinderboekenschrijver

“Bij Helen Toxopeus wil je doorlezen om te weten hoe het zit. Ze opent een wonderbaarlijke wereld voor wie hem betreden wil, een wereld waarin een echt alternatief van bloei voor groei besloten ligt.”

Marjan Minnesma, Urgenda

Voor onze nieuwsbrief:

Meld u aan om op de hoogte te blijven.

Donaties zijn welkom!

Wilt u STRO financieel steunen klik hieronder.

Oudegracht 42
3511 AR Utrecht
Nederland
+31 (0)30 2 314 314

0
  0
  Winkelmand
  Winkelmand is LeegTerug Naar Winkel