STRO krijgt de Unterguggenberger prijs voor vernieuwende en praktische geldprojecten

worglSTRO kreeg onlangs de ‘Michael Unterguggenberger prijs van de Oostenrijkse stad Wörgl voor het jaar 2007. De prijs is vernoemd naar burgemeester Unterguggenberger, die in de jaren dertig het initiatief nam voor het beroemde Wörgler Vrijgeld. Dit Vrijgeld  bleek in deze crisisjaren uiterst succesvol bij bestrijding van armoede en werkloosheid.

STRO krijgt de prijs voor twee projecten:

  1. De vernieuwende combinatie van micokrediet en lokaal geld in de arme wijk Rubem Berta bij de Braziliaanse stad Porte Alegre.
  2. Bedrijvennetwerk CompRas in Rio Grande do Sul. Transacties tussen aangesloten bedrijven in interne eenheden maken investeren onder bijzondere positieve voorwaarden mogelijk.

De prijs van 5000 euro besteden we `dicht bij huis` in Rubem Berta, voor ons project door en voor straatkinderen Eten verdienen met leren.

Tien juryleden, internationaal bekende wetenschappers, beoordeelden de inzendingen. Criteria waren: creativiteit, praktische haalbaarheid, versterking van sociale cohesie en het vergroten van inzicht in complementair geld.

STRO-directeur Henk van Arkel nam de prijs in ontvangst. Hij vergeleek in zijn dankwoord het zelfvertrouwen van de Worgl-inwoners anno 1933 met dat van de bewoners van Rubem Berta anno 2007: zelfbewuste mensen hebben een basis om nieuwe dingen uit te proberen. We zeggen niet dat we de oplossing hebben, maar we leren van het verleden om daarmee op verantwoorde wijze de toekomst vorm te geven.

Andere genomineerden waren o.a. Attac Summer Academy, lokaal geldprojecten in Duitsland en Oostenrijk.
Zie ook hier en hier: