The Guardian kopt “Lokale valuta verdienen meer bekendheid”

Lokale en alternatieve valuta verdienen veel meer bekendheid, kopte de gerenommeerde Britse krant The Guardian. Schrijver Geoff Mulgan, directeur van NESTA, het Britse nationaal bureau voor wetenschap, technologie en de kunsten, houdt een warm pleidooi voor meer erkenning van de waarde van deze vorm van geld.

Duizenden voorbeelden

Wereldwijd  zijn er duizenden voorbeelden van lokale valuta die een antwoord zijn op de economische neergang en tegelijkertijd een uiting zijn van gemeenschapszin. Voorbeelden zijn Argentinië rond de eeuwwisseling, Griekenland het afgelopen decennium, of het huidige Bristol en Brixton Pound in het Verenigd Koninkrijk. Het is volgens de schrijver de moeite waard om deze initiatieven goed te bestuderen. Deze lokale valuta laten hun toegevoegde waarde zien doordat ze de lokale (of regionale)  economie een impuls te geven en capaciteiten benutten die de macro- economie over het hoofd ziet. Het doel van dit andere soort geld is het bij elkaar brengen van vraag en verschillende soorten aanbod (bijvoorbeeld tijd, werk of spullen), de modellen van alternatieve valuta zijn praktisch, niet theoretisch en ze zijn een uiting van gemeenschapszin, schrijft Mulgan. Bovendien laten lokale valuta zien dat het creëren van waarde niet alleen bij overheden en banken hoeft te liggen.

Spice Time Credits

Speciale aandacht heeft de krant voor de grootste gemeenschapsvaluta in het Verenigd Koninkrijk op dit moment:  Spice Time Credits. Hierbij wordt een uur vrijwilligerswerk beloond met de zogeheten ‘time credit’. Deze eenheden kunnen worden besteed bij lokale cultuur- en vrijetijdsactiviteiten, of bij één van de ruim duizend organisaties die zijn aangesloten bij het landelijke netwerk. Spice time credits worden bijvoorbeeld ingezet  als uitbetaling voor verschillende typen zorg. De schrijver van het artikel vindt dat alternatieve valutamodellen de potentie hebben om op grotere schaal te worden toegepast om een deel van het dagelijkse leven te gaan uitmaken. Of dat gaat slagen, ligt aan onder meer aan potentiële partners in de samenleving en  lokale overheden. Het zou volgens Mulgan een mooie ontwikkeling zijn als politiek en beleidsmakers deel willen nemen aan deze systeemverandering.