Utrechtse Euro helpt beginnend bedrijf met lening

Eén van de voordelen van circulair geld is de Social Trade kredietinnovatie: deelnemende bedrijven hebben de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een lening te krijgen. De lening is rentevrij omdat we het geld niet bij de bank hoeven te halen: de lening is in circulair geld. Bovendien betalen toeleverende bedrijven die mee profiteren van het nieuwe geld, mee aan de kosten van het krediet.

Dit krediet brengt de Utrechtse Euro, een van de communities binnen Circuit Nederland nu in de praktijk.

Lening voor lancering bedrijf

Als eerste stap heeft ‘De Spullenier’ een lening gekregen. De Spullenier is net van start gegaan en verhuurt spullen, van gereedschap en beamers tot bakfietsen en tenten, vanuit de gedachte dat voor zowel milieu als maatschappij toegang tot gebruik beter is dan bezit. De Spullenier gebruikt de lening om de lancering van het bedrijf te financieren: visitekaartjes bij drukkerij Libertas Pascal en catering voor de startbijeenkomst bij Bar Stadstuin, beide ook lid van de Utrechtse Euro. De verwachting is dat door de extra publiciteit meer mensen spullen huren en een ‘spullenhuur-abonnement’ nemen. Hierdoor hopen ze extra te verdienen en zo de lening terug te kunnen betalen.

Drijvende krachten

De drijvende krachten achter de Spullenier zijn Michiel en Claire. Michiel is fervent klusser die in zijn studententijd al aardig wat spullen had verzameld die hij vaak deelde met vrienden en kennissen. In zijn studentenhuis had hij daar ruimte voor, maar toen hij en Claire gingen samenwonen was in hun stadsappartementje niet voldoende ruimte meer. Extra ruimte huren was geen optie, want dat is al gauw erg kostbaar. Dat was het moment dat zij zich realiseerden dat we eigenlijk zeer inefficiënt en onpraktisch bezig zijn met zijn allen. Neem bijvoorbeeld een boormachine: uit onderzoek blijkt dat die gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt!

Toegang tot spullen van kwaliteit in plaats van kopen

En wat dacht je van al die hogedrukreinigers die alleen tijdens de voorjaarsschoonmaak een uurtje of twee de schuur uit komen? Als fervent klussers, buitensporters en milieubewuste personen willen Michiel en Claire een verandering teweegbrengen in het systeem van overproductie en de daaruit voortvloeiende inefficiëntie, milieuvervuiling en (sociale)ongelijkheid. De missie van de Spullenier is om de mentaliteit in de samenleving, waarin bezit wordt verkozen boven toegang, te transformeren naar toegang in plaats van bezit.

Spullen lenen of doneren? Zie www.spullenier.nl voor meer info of loop eens langs op het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 in Utrecht. Ook zoekt de Spullenier op dit moment vrijwilligers voor beheer, onderhoud en andere klussen. Meld je aan door een mail te sturen naar vrijwilliger@spullenier.nl.

Woon je niet in Utrecht maar wil je een spullenbibliotheek/Spullenier voor jouw buurt opzetten? Mail dan naar info@spullenier.nl, ze helpen je graag op weg!