Veelgestelde vragen

Vraag 1
Waarom doen de banken momenteel zo moeilijk over geld uitlenen als ze het toch uit het niets kunnen creëren?

Antwoord 1
Met de lage rente is het helemaal niet zo aantrekkelijk om geld uit het niets te scheppen. De banken willen daarbij het liefst alleen tripple A leningen geven, want hun balansen worden tegen het licht gehouden. Hoe sterk is de balans? Hoeveel is gereserveerd voor het niet terugbetalen van leningen? Elke lening die ze toevoegen die niet 100% veilig is, is ongewenst. Dan is het toch veel makkelijker om aan de staat te lenen. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Vraag 2
Waarom maakt u in het boek “Een @nder soort geld” geen achtergrondkennis bekend en noemt u geen bekende economen?

Antwoord 2
Er zijn wel economen die zich hiermee bezighouden, maar die maken geen onderdeel uit van de mainstream, zoals degenen die in economielessen worden genoemd. Iets meer dan een eeuw geleden dook dit soort denken weer op bij een econoom. Dat was Silvio Gesell, over wie Keynes schrijft dat hij verwacht dat Gesell uiteindelijk bekender dan Marx zal worden.

Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek naar ander soort geld gedaan. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar met wat wij in Nederland willen gaan toepassen, biedt de volgende link een startpunt, mocht u geïnteresseerd zijn in meer wetenschappelijke bijdragen over het onderwerp: www.ijccr.net